Hertziosfera – Sons de Gràcia

Final

Posted in Uncategorized by hertziosferasonsdegracia on 12 Març 2011

FINAL DE TALLER

HERTZIOSPHERA- SONS DE GRÀCIA 2010

El taller Hertziosphera Sons de Gràcia 2010,  col·laboració entre Gràcia Territori Sonor i Sons de Barcelona ha finalitzat.Han sigut 5 sessions en les que hem presentat el treball d’artistes que intervenen en contextos concrets amb el so, i hem mirat de que els participants definissin un projecte d’intervenció sonora propi, en el context de la Biblioteca de Gràcia. A continuació fem un resum d’aquests projectes, participant per participant.

Alberto Alegre

L’Alberto va enregistrar sons produïts amb alguns dels llibres que podem trobar a la biblioteca, els va mesclar amb d’altres sons del context, i a partir d’aquests ha estat treballant en una composició, utilitzant el software de codi obert Audacity.

Un cop acabi, la seva intenció és preparar amb aquestes composicions un CD que passi a formar part del fons de la biblioteca, i pogui ser agafat en préstec pels usuaris.

Joana Brabo

El projecte de la Joana consistia en enregistrar sons de la biblioteca, manipular-los i reproduir-los des del mateix edifici cap a l’exterior, amb l’intenció d’atraure la atenció dels vianants.

La Joana avaluava la possibilitat d’intervenir en viu, amb un micròfon, al damunt d’aquests sons.

Rafael Guerrero, Sofie Munk

En Rafa i la Sofie van estar enregistrar també sons propis de l’edifici i les pràctiques que es donen en el seu interior, i van decidir treballar amb la idea de “reflex visual/sonor” en l’espai que hi ha just al damunt de l’entrada: un cub amb terra i parets de cristall, precisament amb molt de reflex.

Així, un cop van haver preparar unes pistes de so a partir de les gravacions, les van reproduir en 4 altaveus situats a les cantonades de l’espai (foto) mirant de reproduir un efecte de reflex sonor o eco.

Finalment vam enregistrar aquests reflexos amb el Benjamín: el nostre cap binaural (foto a dalt de tot), situat al centre del cub, ja que aquesta tècnica ens permet conservar l’informació espacial del so, que en aquest cas era molt important.

L’intenció final era instal·lar aquesta gravació en uns auriculars, situats al mateix cub de cristall, per que l’oient experimentés el treball in-situ.

Juan Diego Tobalina

Juan Diego volia intervenir al mateix espai al que van treballar Rafa i Sofie. Com el terra es de cristall va pensar en la possibilitat de caure, i va decidir fer una gravació amb veu i sons amb l’intenció de reflexionar de manera més amplia sobre el caure utilitzant diferents estratègies narratives. Finalment, pensàvem reproduir aquesta gravació en els mateixos auriculars utilitzats per Rafa i Sofie instal·lats a l’espai.

Albert Guitart

El projecte de l’Albert consistia en aprofitar la ressonància del hall d’entrada a l’edifici, per produir una “paret sonora” que anul·lés els sons de l’exterior. Aquesta “paret sonora” anava a ser formada per sons de la biblioteca, de peces d’art sonor, i altres sons relacionats amb art i llibres.

L’Albert va fer un estudi de les freqüències presents als sons que es produeixen a l’exterior immediat de la biblioteca, amb l’intenció de trobar maneres d’anular-les.

La finalització ideal d’aquesta peça hauria estat instal·lar-la permanentment en l’entrada; tot i que l’Albert no rebutjava la possibilitat de fer-ho temporalment.

Trobem que el taller ha estat per tots una experiència enriquidora, i estem satisfets i sorpresos per la complexitat e inventiva dels projectes dels participants. Esperem que sigui possible per els participants finalitzar els projectes i veure’n de instal·lats finalment a la biblioteca.

Agraïm el treball i suport de la Biblioteca de Gràcia i de Gràcia Territori Sonor, i esperem continuar treballant amb ells en aquest i d’altres projectes.

Gràcies també als que ens seguiu per aquí i fins aviat!

L’equip de Sons de Barcelona.

Descarrega el dossier

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this: